Zupa krem z groszku na listku mięty

Zupa krem z groszku na listku mięty

posted in: Dania główne, Przepisy | 1

Zupa-ekspress? Wiadomo – zupa krem. A najlepiej zupa krem z groszku. Nie ukrywam, że w zamrażalniku mam zawsze 1-2 porcje zamrożonego wywaru. Do tego ziemniak, cebula i dowolne warzywo. Do smaku pieprz, sól… i no właśnie. Przy groszku świetnie sprawdza się mięta, która akurat smutno stała na parapecie okna i prosiła o litość. Nie będę czarować, że Młodemu smakowało – on nie tyka żadnych zup. Nie ma znaczenia czy dobra czy nie 🙂 Ale mąż i ja zjedliśmy z przyjemnością. Najbardziej w tego typu zupach lubię ich czas przygotowania. Nie trzeba szczególnie się wysilać, a jeśli masz jeszcze sprzęt, który posieka ci cebulę a potem w mgnieniu oka zblenduje – to czego chcieć więcej?

Przepis:

Co potrzeba?
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 300 g groszku (u mnie mrożony, nie rozmrażam przed dodaniem),
  • 2 garście listków mięty (gdzieś 1/4 kupnego krzaczka),
  • cebula,
  • olej do podsmażenia,
  • 800 ml wywaru warzywnego lub mięsnego (albo woda + eco kostka),
  • pieprz, sól,
  • ćwiartki limonki do podania,
  • opcja: makaron mikro muszelki (u nas „kaczuszki” haha) lub np. grzanki (bezglutenowe oczywiście 🙂 ).
Wykonanie:
  1. Ziemniaki i cebulę obierz, pokrój w kostkę.
  2. Cebulę zeszklij na oleju w garnku z grubym dnem. Dodaj ziemniaki, groszek. Podsmaż kilkanaście sekund.
  3. Dodaj miętę, zalej bulionem. Gotuj do miękkości. Przypraw solą, pieprzem.
  4. Zblenduj na gładko.
  5. Podawaj z makaronem lub grzankami, z limonką do smaku.
  6. Smacznego 🙂

Zupa krem z groszu z miętą

 

PS. My jedliśmy zupę z makaronem, a Młody wciągał sam makaron w kształcie kaczuszek. Ale nic nie stoi na przeszkodzie ugotować „normalny i dorosły” makaron 😉

  • Groszek i mięta… Bardzo ciekawe połączenie. Wypróbuję. 🙂