Tarta z jabłkami – bezglutenowa, wegańska

Tarta z jabłkami – bezglutenowa, wegańska

posted in: Na słodko, Przepisy | 0

Tarta z jabłkami – pycha! Szczególnie jesienią gdy jabłek mamy pod dostatkiem. Robi się ją ekspresowo i dzięki ułożeniu jabłek wygląda idealnie na popołudniową herbatkę z koleżanką. Albo na mniej wykwintne delektowanie się chwilą między „mamo choć bawimy torami” a „tak nieeee, tu mosze Tomek, nie Emilka!!!”. Co kto woli. Od razu poprawia humor. Szczególnie jeśli dziatwa ma gila po pas i piszcząc obwieszcza wszem wobec zapalenie krtani. A potem sprzedaje swoją gardłową faunę i florę mamie. Tak czy siak: Polecam! (Z czekoladową opcją jeszcze bardziej, ale nie daje gwarancji, że pójdzie w wypełnienie stanika…).

Wersja absolutnie nie fit, eco, paleo i w ogóle. Nad bardziej przyjazną wersją dla trzustki będę pracować 😉

Przepis:

Co potrzeba?
  • 25 g mąki ziemniaczanej,
  • 75 g mąki jaglanej* (lub kukurydzianej),
  • 50 g mąki gryczanej,
  • 150 g mąki ryżowej,
  • 100 g wody,
  • 60 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka inuliny (opcjonalnie, można pominąć),
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1/2 opakowania cukru waniliowego,
  • 150 g margaryny
  • jako posypka: cynamon i łyżka ciemnego cukru
Opcja:
  • 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej bezmlecznej (u nas była Goplana gorzka – ma kłos. Uwaga lecytyna sojowa),
  • 1/3 puszki gęstego mleka kokosowego.
Wykonanie tradycyjne:
  1. Wymieszaj suche składniki w jednej misce.
  2. Cukier utrzyj z margaryną. Dodaj suche składniki mieszaj dodaj wodę.
  3. Dobrze wyrób, najlepiej mikserem z hakami.
    Tarta z jabłkami
    Wzorek wygląda na trudny ale… nie jest. Serio.
  4. Jabłka dobrze umyj, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki, pozbądź się gniazd nasiennych a następnie pokrój na plasterkowe półksiężyce.
  5. Foremkę do tarty (z braku można wysmarować dużą tortownicę :)) wysmaruj tłuszczem i wyłóż ciastem. Jeśli uznasz, że jest za gruba warstwa to pozostałe ciasto odłóż**. Układaj jabłka we wzorek ja na zdjęciu.
  6. Posyp górę cynamonem i cukrem (uwaga, niżej podam opcję dla bardziej wymagających – wtedy ten krok omijamy!).
  7. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni góra-dół. Wsadzamy ciasto i skręcamy temperaturę do 175 stopni.
  8. Pieczemy koło 30 minut.
  9. Smacznego 🙂
Opcja:

Tarta smakuje obłędnie polana czekoladą. U nas dalej alergia ale dla innych – warto wypróbować.

  1. Rozpuszczamy połamaną czekoladę w mleku kokosowym. Dobrze mieszamy lub jeśli mleko kokosowe jest bardzo gęste to robimy to w kąpieli wodnej. Czekamy aż trochę (!) przestygnie – nie może zbyt zgęstnieć.
  2. Wylewamy na przestudzone ciasto.
  3. Aby się zestaliło wkładamy do lodówki na 1-2h.
Wykonanie Thermomix TM5:
  1. Do naczynia odważyć wszystkie składniki.
  2. Wymieszaj 1,5 minuty/obroty 4. Następnie 30s/obroty wsteczne.
  3. Reszta jak w przepisie tradycyjnym.
Opcja:
  1. Rozpuszczamy połamaną czekoladę w mleku kokosowym 2-3 minuty/obroty 3/90 stopni.
  2. Pozostałe kroki jak wyżej.

 

*mąka jaglana nie może być gorzka. Jeśli jest – lepiej użyj mąki kukurydzianej

** z reszty ciasta (o ile zostało) uformuj ciasteczka. Piecz koło 12-15 minut w zależności od wielkości.

Tarta z jabłkami
Ostatni kawałek oderwany od ust do zdjęcia. Dlatego taki „sfatygowany” 😉