Indyk bazyliowy w szynce szwarcwaldzkiej nadziewany gruszką

Indyk bazyliowy w szynce szwarcwaldzkiej nadziewany gruszką

posted in: Dania główne, Przepisy | 0

Niedawno w domu mieliśmy pogrom. Ilość wirusów, która przetoczyła się przez nas biła rekordy, a z każdą kolejną infekcją coraz mniej było ochoty na gotowanie. Z odsieczą przybyły babcie ratując na zmianę ledwo funkcjonujące dusze. Teściowa jak to teściowa zaczęła od mięsa. Osobiście zbyt dużą fanką potraw z mięsa nie jestem, ale akurat teściowa wie jak gotować „domowo”. Nawet ja się złamałam i oto jest: indyk bazyliowy w szynce szwarcwaldzkiej. Rolada z indyka jak się patrzy 🙂

Przepis:

Co potrzeba?
Kupiona w Lidlu. Skład średni ale bezglutenowa.

Kupiona w Lidlu. Skład średni ale bezglutenowa.
  • 700 g piersi z indyka,
  • bezglutenowa szynka szwarcwaldzka,
  • garść świeżej bazylii,
  • gruszka
  • pieprz i sól do smaku,
  • olej 3-4 łyżki,
  • woda,
  • olej do podsmażenia,
  • wykałaczki (opcja, u mnie nie było).
Wykonanie:
  1. Pierś z indyka umyć, pokroić na 7 plastrów. Lekko rozbić.
  2. Kotlety natrzeć pieprzem i solą. Z jednej strony posypać porwanymi listkami bazylii.
  3. Gruszkę umyć, przekroić na 8 części i wydrążyć gniazdo nasienne.
  4. Pasek gruszki położyć na posypaną bazylią stronę kotleta, zawinąć ciasno, owinąć szynką. Jeśli się nie trzyma – spiąć wykałaczką (u mnie trzymało się bez).
  5. Podsmażyć z każdej strony na patelni.
  6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na dnie naczynia żaroodpornego wlać 3-4 łyżki oleju, przełożyć roladki, dolać wody do wysokości 1/4 roladek. Wsadzić do piekarnika na 25 minut.
  7. Podawać na ciepło choć na zimno też są dobre 😉

 

Rolada z indyka