Bezglutenowy, wegański tort urodzinowy dla dziecka

Bezglutenowy, wegański tort urodzinowy dla dziecka

posted in: Na słodko, Przepisy | 0

Pomysł na tort, którym bez problemu mógłby zajadać się Młody, a jednocześnie byłby smaczny dla „tradycyjnych” zjadaczy ciast chodził za mną dość długo. Ciągle jednak miałam obawy, że się po prostu nie da. Kilka dni temu zwróciła się do mnie znajoma z pytaniem o przepis na torcik dla swojego Skarba na roczek. Wymogi które postawiła zdecydowanie pokrywały się z „moimi” zapotrzebowaniami co jednak wcale nie ułatwiło pieczenia. Tort miał być:

  • dostosowany dla rocznego dziecka,
  • bezglutenowy,
  • bez nabiału,
  • bez jajek,
  • bez orzechów,
  • bez cukru.

Uch, trochę tego jest. Pan Mąż i Ojciec uznał, żebym posmarowała wafle ryżowe dżemem bez cukru 😉 Podjęłam rękawicę i powstał taki oto przepis na bezglutenowy, wegański tort dla alergika.

Przepis:

Co potrzeba?
Ciasto (duża tortownica):
  • 360 g suszonych daktyli,
  • 4 duże banany,
  • 200 g mąki ryżowej,
  • 200 g mąki gryczanej,
  • 240 g margaryny bez mleka*,
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia.

Krem I (do środka):
  • 300 g kaszy jaglanej ugotowanej na mleku kokosowym,
  • 30 g margaryny bez mleka*,
  • 170 g rozmrożonych wiśni (lub świeżych),
  • 1 banan,
  • sok z połowy limonki,
  • opcjonalnie kilka łyżek mleka kokosowego.

Krem II (na zewnątrz):
  • 300 g kaszy jaglanej ugotowanej na mleku kokosowym,
  • 20 g margaryny bez mleka*,
  • 1 banan,
  • sok z połowy limonki,
  • sok z połowy cytryny.

Wykonanie:

Ciasto:
  1. Daktyle namaczam w gorącej wodzie przez około 15 minut. Odcedzam. Dokładnie sprawdzam czy nie ma pestek!
  2. Daktyle blenduję z margaryną i bananami na gładką masę.
  3. Masę mieszam z proszkiem do pieczenia i mąkami.
  4. Foremkę smaruję olejem, wylewam na nią ciasto.
  5. Piekę koło 40 minut w 175 stopniach do „suchego patyczka”.
  6. Wyjmuję z piekarnika, studzę. Kroję na 2-3 blaty**.

Kremy:
  1. Każdy krem robię osobno.
  2. Blenduję wszystkie składniki na gładką masę.
  3. Wsadzam do lodówki aż ciasto ostygnie a masa będzie gęsta ale nie sztywna.

Tort:
  1. Jeśli masz dwa blaty: środek posmaruj kremem z wiśniami. Z zewnątrz posmaruj kremem jasnym i ozdób.
  2. Jeśli masz trzy blaty: spód posmaruj kwaśnym dżemem, kolejną warstwę kremem wiśniowym. Z zewnątrz posmaruj kremem jasnym i ozdób.

Zdjęcia robione ziemniakiem podczas deszczu i z „mama daj ciacho! JUSZZZ!” nad głową. Wybaczcie 🙂

Tort dla alergika

bezglutenowy, wegański tort

Uwagi:

  1. Krem po nocy w lodówce niestety zaczyna pękać, więc nie można za długo trzymać chyba, że „zasłonisz” pęknięcia ozdobami 😉
  2. Ciasto jest smaczniejsze po 2 h w lodówce. Musi się „przegryźć”.
  3. Wybieraj owoce, które są u was dozwolone. Pamiętaj tylko, żeby wyjąć pestki, a okrągłe owoce (np. winogrona) przekroić na pół.

*Margarynę można zastąpić masłem jeśli jest u was dozwolone.

**Ciasto jest słodkie. Bardzo. Uważam, że kwaśniejszy dżem mógłby tę słodycz przełamać.

Smacznego!

Ps. Pochwalcie się swoimi 🙂