Bezglutenowe odsmażane kopytka z kapustą

Bezglutenowe odsmażane kopytka z kapustą

posted in: Dania główne | 0

Obiecane wieki temu bezglutenowe odsmażane kopytka z kapustą, na których przepis trafiłam w „Kuchni Polskiej wg Okrasy” z Lidla. Przepis cudowny w swojej prostocie. Jedyne na co można się naciąć to… ziemniaki. Ziemniaki muszą być odpowiedniej odmiany, bo inaczej kopytka po prostu się rozpłyną podczas gotowania. Zdecydowanie nie działa to na morale 🙂 Przepis jest zmodyfikowany. Jeśli chcecie „bazowy” to serdecznie polecam książkę.

Przepis:

Co potrzeba?

na kopytka:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • mąka ziemniaczana 2-3 łyżki (około),
  • mąka ryżowa lub kukurydziana (ilość patrz przepis)
  • sól (jeśli ziemniaki nie były solone),
  • pieprz
  • [opcja] jajko jeśli możesz.

na kapustę:

  • 250 g kapusty kiszonej,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 duża cebula pokrojona w kosteczkę,
  • olej rzepakowy,
  • pieprz,
  • sok z cytryny (do smaku, u mnie z połówki).
Wykonanie:

kopytka:

  1. Ziemniaki jeszcze ciepłe przepraskować. Dodaję trochę pieprzu. Zrobić kopiec, ręką wybrać 1/4 ciasta.
  2. W miejscu dziury wsypać 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej. Dosypać mąki ryżowej tak aby zapełniło dziurę w 2/3* (powoli, żeby nie dać za dużo!).
  3. Zagniatać ciasto. Ciasto powinno się dobrze wyrabiać, nie kruszyć. Nie wyrabiamy za długo!
  4. Odcinamy po kawałku ciasta, formować wałki o średnicy 3 cm. Lekko spłaszczać i tnąc nożem na ukos odcinać kluseczki.
  5. Wrzucamy na osolony wrzątek. Po wypłynięciu gotujemy 1-2 minuty. Trzeba niestety samemu kontrolować, bo inaczej się mogą rozpaść. Wszystko zależy od ziemniaków i konsystencji ciasta.
  6. Ostudzone kopytka smażymy na oleju i podajemy z kapustą.

Kopytka

Kopytka

kapusta:

  1. Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy.
  2. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, miód.
  3. Dodajmy kapustę.
  4. Dusimy kilka minut.
  5. Doprawiamy pieprzem, cytryną, oraz ewentualnie miodem.

* Mąkę trzeba dawać „na oko”. Zależy to od ziemniaków, długości ich gotowania, i wodnistości.

Kopytka