Bezglutenowe bakaliowe ciasteczka

Bezglutenowe bakaliowe ciasteczka

posted in: Na słodko, Przepisy | 0

Pomysł na bakaliowe ciasteczka powstał ekspresowo. Panie w żłobku powitały Pana Ojca i Męża uprzejmie informując, że Młody zrobił protest głodowy. Przez cały dzień zjadł 1 łyżkę ryżu. Nie byłoby to dla mnie jakoś szczególnie stresujące (bo to, że nie je to akurat żadna nowość), gdyby nie syrena Młodego informująca, że i owszem, jeść nic nie będzie, ale jest głodny. Bo tak. Szybko przeanalizowałam skład kuchennych półek (Młody w tym czasie odmówił zupy, ryżu i ziemniaków) i zabrałam się za konstruowanie wyrobu ciastko-podobnego mającego choć trochę wartości odżywczych (jabłko, śliwki, papryka i pomarańcz również zostały odrzucone jako posiłek). Produkt ciastko-odżywczy miał również inny cel – a mianowicie TEST. Powszechnie wiadomo, że jeśli Młody odmówi ciastka lub tabletu to znaczy, że jest poważnie chory 😉 Całe szczęście ciasta się udały i zostały zaakceptowane przez Jego Wysokość. Nawet mimo, że są mało słodkie. I gdzieś w połowie pieczenia Młody skapitulował i zjadł chleb z dżemem…

 

Przepis:

Co potrzeba?
  • 130 g mąki kasztanowej,
  • 130 g mąki ryżowej,
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia bez fosforanów,
  • 140 g oleju kokosowego,
  • woda do konsystencji aby dało się „lepić” (około 100 ml, ale wlewaj POWOLI i na końcu bo to zależy od bakalii),
  • banan,
  • 4 szklanki różnych „dobroci” u mnie:
    • 65 g słonecznika,
    • 65 g pestek dyni,
    • 40 g płatków amarantusa,
    • 45 g płatków quinoa,
    • 15 g poppingu quinoa (quinoa puffs),
    • 50 g wiórków kokosowych,
    • 100 g namoczonego i zblendowanego (zmielonego) maku,
    • 100 g posiekanych fig,
    • 65 g posiekanych suszonych śliwek,
    • 40 g rodzynek

 

Wykonanie:
  1. Pestki dyni i słonecznika lekko „pokrusz” w blenderze.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki – zacznij od suchych. Potem dodaj olej i na końcu ostrożnie wodę.
  3. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Formuj płaskie ciasteczka rękami i układaj na blasze. Mnie wyszły niecałe 2 standardowe blachy.
  4. Piecz około 15 minut.
  5. POCZEKAJ aż ostygną bo inaczej będą się kruszyć!
  6. Smacznego 🙂

Bakaliowe ciasteczka

UWAGI:

  1. Mak musi być namoczony i zmielony. Nie miałam czasu więc zalałam go wodą i gotowałam koło 10 minut. Potem zblendowałam.
  2. Ciastka są mało słodkie dla osoby, która na co dzień je „sklepowe” słodycze a w domu do wypieków stosuje cukier. Dla mnie były w sam raz – Młody też nie marudził. Jednak jeśli preferujesz bardziej słodkie wypieki dodaj np. 2 łyżki melasy buraczanej albo miodu.
  3. Bakalie mieszaj według upodobania. Wychodzi ich mniej więcej 4 szklanki „różności”. Pamiętaj, że orzechy powinny być wcześniej namoczone.